Nieuws-overzicht

Actuele-Informatie voor onze leden

Plan voor nieuwbouw in Zelhem

Het Union gebouw

In Zelhem verdwijnt weer een leegstaand gebouw uit het straatbeeld om plaats te maken voor nieuwbouw. Woningcorporatie ProWonen gaat sociale huurwoningen bouwen op de plek van het voormalige Uniongebouw aan de Hummeloseweg.

ProWonen heeft het pand gekocht van de gemeente Bronckhorst. Het gebouw stond leeg sinds juni vorig jaar, nadat muziekvereniging Union werd opgeheven en vertrok uit het pand.
De gemeente kocht het gebouw om langdurige leegstand en verpaupering te voorkomen. Door de invulling met woningbouw is er nu een bestemming gevonden voor de grond. ProWonen verwacht het pand in de loop van 2020 tegen de vlakte te gooien en daarna te beginnen met de bouw.

Vervolg "Blokje Om"

Nieuwbouw in Zelhem

Woningcorporatie ProWonen gaat 48 huizen in de Zinniastraat en Dahliastraat in Zelhem slopen.
Op de bestaande funderingen worden in 25 dagen tijd nieuwe woningen gebouwd.

De huurders worden een kleine twee maanden elders gehuisvest. Het project begint in september 2019 en wordt in fases uitgevoerd. Hun nieuwe woningen worden aardgasvrij. De huizen krijgen waterpompen voor de verwarming.

De betrokkenen zijn zaterdag 13 april 2019 in groepjes geïnformeerd over de plannen. De huren stijgen met 80 euro per maand, bewoners krijgen een onkostenvergoeding van ruim zesduizend euro.

Bloemenbuurt

Aanvankelijk was het de bedoeling om de huurwoningen grondig te renoveren. Dat bleek niet genoeg om ze vrijwel energieneutraal en toekomstbestendig te maken. Vandaar dat het experiment ‘Blokje Om’ werd ingevoerd. Zes huizen aan de Dahliastraat werden vorig jaar oktober gesloopt en binnen twintig dagen herbouwd door aannemer Dura Vermeer uit het Overijsselse Hengelo.

Drie van deze woningen staan er sindsdien leeg, de drie anderen worden wel bewoond. Volgens ProWonen zijn de resultaten van de proef zo positief dat ‘Blokje Om’ in beide straten van de Zelhemse bloemenbuurt wordt uitgerold.

De komende maanden worden gebruikt om uit te zoeken welke installaties het meest geschikt zijn in de praktijk.

Twijfels

Willem Hartemink en Jeannet Lenselink van de bewonerscommissie Dahliastraat zijn positief over de plannen. ,,Wij vonden de informatie en de presentatie goed voorbereid en duidelijk. Dat is wel eens anders geweest, ProWonen heeft veel geleerd de afgelopen maanden.’’

Vooral oudere bewoners hebben twijfels over de plannen, ze vinden twee keer verhuizen in korte tijd een zware belasting. Hartemink: ,,Dat is ook zo, maar als die mensen willen kunnen ze voor een aanleunwoning of een andere oplossing kiezen. Ze krijgen daarbij voorrang.’’

Eind 2020 moet het hele project klaar zijn. In fase drie, vanaf september volgend jaar, zitten ook enkele koopwoningen. Of deze eigenaren ook meedoen of zich laten uitkopen wordt later besloten.

De bloemenbuurt in Zelhem werd in de jaren ’60 uit de grond gestampt.

De plattegrond en informatie over de nieuw te bouwen woningen kunt u hier downloaden => Brochure-Blokje-Om-vervolg

Bron: Gelderlander en ProWonen

Prestatieafspraken

gemeente Bronckhorst

Huurdersvereniging Zelhem, ProWonen en gemeente Bronckhorst werken samen om de prestatieafspraken voor 2019 vast te stellen.

Op 6 december hebben Michiel van Til (Huurdersvereniging Zelhem), Henk Meulenkamp (directeur bestuurder ProWonen) en wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst de prestatieafspraken ondertekend. Samen werken we aan een goede volkshuisvesting in Bronckhorst. De afspraken kunt u hier downloaden:  HZ Presatieafspraken definitief 06-12-2018

Werkconferentie

Samen werken aan wonen in Bronckhorst

Op woensdag 21 november 2018. gingen ruim 70 betrokkenen samen aan de slag om een bijdrage te leveren aan
de nieuwe woonagenda voor de gemeente Bronckhorst. Het was een divers gezelschap, met onder andere
vertegenwoordigers van zorginstellingen, dorpsbelangenorganisaties, woningcorporaties, banken, makelaars,
architecten en huurdersverenigingen. Op de vraag “wat maakt wonen in Bronckhorst aantrekkelijk?” reageerde
het gros van de aanwezigen met: ruimte, groen en rust.

Ook huurdersvereniging Zelhem was hierbij aanwezig.
Een verslag van deze bijeenkomst kunt u downloaden: Terugblik werkconferentie Samen werken aan wonen in Bronckhorst (21 november 2018)

Een overzicht van de wijken met huurwoningen van ProWonen is te vinden op de website van ProWonen

Een overzicht van de actuele huurwoningen in de Achterhoek kunt u hier terug vinden: Thuis in de Achterhoek