Nieuws overzicht


Actuele Informatie voor onze leden

Van Huurdersvereniging Zelhem

aan alle Leden


Informatie fusie Huurdersvereniging Zelhem en Huurdersvereniging Hengelo-Vorden

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de secretaris via E-mail: secretaris@hvzzelhem.nl

Van Huurdersvereniging Zelhem

aan alle Leden


Algemene kennisgeving ledenvergadering op 24-10.

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de secretaris via E-mail: secretaris@hvzzelhem.nl

Van Huurdersvereniging Zelhem

aan alle Leden


Algemene kennisgeving ledenvergadering op 10-10.

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de secretaris via E-mail: secretaris@hvzzelhem.nl

Mooie stappen in Zelhem

Nieuwbouw aan de Hummeloseweg


Dertien dolgelukkige nieuwe bewoners namen onlangs de sleutels van hun nieuwe aardgasvrije woning aan de Hummeloseweg in Zelhem in ontvangst. Geen uitbundige sleuteluitgifte helaas, maar de bewoners zijn er niet minder blij om.

Geen gedoe
Vooral de heer en mevrouw Fokkink verheugen zich erg op het nieuwe avontuur. Meneer Fokkink (70): “We zijn ontzettend gelukkig met ons nieuwe huis! We hebben onze woning al een tijd geleden verkocht en wilden heel graag naar de Oranjehof of naar de Hummeloseweg. Met het oog op de toekomst is een gelijkvloerse huurwoning namelijk wel zo handig. Want als we minder goed ter been worden, is een slaapkamer op de begane grond ideaal. We wilden ook geen koopwoning meer. Want als wij er niet meer zijn, hebben de kinderen geen gedoe met de verkoop.”

De keuze
In Zelhem zijn niet zo veel huurwoningen die vrij komen. En al helemaal geen nieuwbouw. Meneer Fokkink: “Gelukkig staan we al heel lang als woningzoekenden ingeschreven. Maar toen we een woning toegewezen kregen, waren we toch nog blij verrast. Je kunt beter kiezen waar je heen gaat dan dat er voor je wordt gekozen waar je terecht komt. We mochten zelfs nog kiezen wélke woning we hier graag wilden. We kennen alle nieuwe buren, dus dat kan wel eens heel gezellig worden.”

Digitale boodschap
Waar normaal gesproken de sleutels officieel worden overhandigd door een wethouder, de directeur of een manager, was er nu 'slechts' een video boodschap voor iedere bewoner. Directeur bestuurder Hanke Struik sprak in een vlog de bewoners toe en wenste hen heel veel woonplezier. "We missen u en er komt een moment dat we er toch samen op kunnen proosten."

SteenGoed Benutten
Projectleider Roy Meurs van ProWonen: “Zonder gemeente en provincie waren deze woningen nooit gebouwd. Met de gemeente hebben we, gezien de urgentie van nieuwe woningen in Zelhem, de procedures vlot doorlopen. Van de Provincie Gelderland hebben we subsidie uit het programma ‘SteenGoed Benutten’ gekregen.” De essentie van het programma is om - gezien vanuit leegstaand vastgoed - ruimtelijke kwaliteit te behouden en te versterken en Gelderland nog mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker te maken. Meurs: ”De oude Rabobank stond al een tijd te koop en de eigenaar van het postkantoor wilde van zijn pand af. Een andere locatie viel af en opeens kwam alles heel mooi samen. We hebben hier nu dus 3 gezinswoningen en 10 gelijkvloerse woningen kunnen bouwen.”

Piersonstraat
“Maar we zijn nog niet klaar in Zelhem. Aan de Piersonstraat willen we nog eens acht gelijkvloerse woningen bouwen. De bestemmingsplanprocedure hiervoor loopt nu, in september willen we de woningen aanbieden. Met deze en de woningen aan de Hummeloseweg lossen we al een flink deel van het woningtekort in Zelhem op.”

Een paar feiten
Van de 13 nieuwe bewoners aan de Hummeloseweg komen er 11 uit Zelhem, waarvan er drie nu ook al een woning van ProWonen huren. De woningen krijgen straks een groene uitstraling door het aanbrengen van hagen op de erfgrenzen. Ook worden er bij vier woningen een oprit aangelegd, zodat de parkeerdruk in de omgeving wordt verminderd.

Bron :Pro Wonen.

Plan voor nieuwbouw in Zelhem

Het Union gebouw


In Zelhem verdwijnt weer een leegstaand gebouw uit het straatbeeld om plaats te maken voor nieuwbouw. Woningcorporatie ProWonen gaat sociale huurwoningen bouwen op de plek van het voormalige Uniongebouw aan de Hummeloseweg. ProWonen heeft het pand gekocht van de gemeente Bronckhorst. Het gebouw stond leeg sinds juni vorig jaar, nadat muziekvereniging Union werd opgeheven en vertrok uit het pand. De gemeente kocht het gebouw om langdurige leegstand en verpaupering te voorkomen. Door de invulling met woningbouw is er nu een bestemming gevonden voor de grond. ProWonen verwacht het pand in de loop van 2020 tegen de vlakte te gooien en daarna te beginnen met de bouw.

 

Vervolg "Blokje Om"

Nieuwbouw in Zelhem


Woningcorporatie ProWonen gaat 48 huizen in de Zinniastraat en Dahliastraat in Zelhem slopen.
Op de bestaande funderingen worden in 25 dagen tijd nieuwe woningen gebouwd. 

De huurders worden een kleine twee maanden elders gehuisvest. Het project begint in september 2019 en wordt in fases uitgevoerd. Hun nieuwe woningen worden aardgasvrij. De huizen krijgen waterpompen voor de verwarming.

De betrokkenen zijn zaterdag 13 april 2019 in groepjes geïnformeerd over de plannen. De huren stijgen met 80 euro per maand, bewoners krijgen een onkostenvergoeding van ruim zesduizend euro.

Bloemenbuurt

Aanvankelijk was het de bedoeling om de huurwoningen grondig te renoveren. Dat bleek niet genoeg om ze vrijwel energieneutraal en toekomstbestendig te maken. Vandaar dat het experiment ‘Blokje Om’ werd ingevoerd. Zes huizen aan de Dahliastraat werden vorig jaar oktober gesloopt en binnen twintig dagen herbouwd door aannemer Dura Vermeer uit het Overijsselse Hengelo.

Drie van deze woningen staan er sindsdien leeg, de drie anderen worden wel bewoond. Volgens ProWonen zijn de resultaten van de proef zo positief dat ‘Blokje Om’ in beide straten van de Zelhemse bloemenbuurt wordt uitgerold.

De komende maanden worden gebruikt om uit te zoeken welke installaties het meest geschikt zijn in de praktijk.

Twijfels

Willem Hartemink en Jeannet Lenselink van de bewonerscommissie Dahliastraat zijn positief over de plannen. ,,Wij vonden de informatie en de presentatie goed voorbereid en duidelijk. Dat is wel eens anders geweest, ProWonen heeft veel geleerd de afgelopen maanden.’’

Vooral oudere bewoners hebben twijfels over de plannen, ze vinden twee keer verhuizen in korte tijd een zware belasting. Hartemink: ,,Dat is ook zo, maar als die mensen willen kunnen ze voor een aanleunwoning of een andere oplossing kiezen. Ze krijgen daarbij voorrang.’’

Eind 2020 moet het hele project klaar zijn. In fase drie, vanaf september volgend jaar, zitten ook enkele koopwoningen. Of deze eigenaren ook meedoen of zich laten uitkopen wordt later besloten.

De bloemenbuurt in Zelhem werd in de jaren ’60 uit de grond gestampt.

De plattegrond en informatie over de nieuw te bouwen woningen kunt u hier downloaden => Brochure-Blokje-Om-vervolg

Bron: Gelderlander en ProWonen

Prestatieafspraken

gemeente Bronckhorst


Huurdersvereniging Zelhem, ProWonen en gemeente Bronckhorst werken samen om de prestatieafspraken voor 2019 vast te stellen.

Op 6 december hebben Michiel van Til (Huurdersvereniging Zelhem), Henk Meulenkamp (directeur bestuurder ProWonen) en wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst de prestatieafspraken ondertekend. Samen werken we aan een goede volkshuisvesting in Bronckhorst. De afspraken kunt u hier downloaden:  HZ Presatieafspraken definitief 06-12-2018


Een overzicht van de wijken met huurwoningen van ProWonen is te vinden op de website van ProWonen

Een overzicht van de actuele huurwoningen in de Achterhoek kunt u hier terug vinden: Thuis in de Achterhoek